Sanayi Bakanlığı Destekleri
SANAYİ BAKANLIĞI DESTEKLERİ
I-YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
Yatırım Teşvik Belgesi; yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde kayıtlı destek unsurlarından istifade imkanı sağlayan, başka bir deyişle; tasarrufları yatırıma yönlendirmek suretiyle, ileri ve uygun teknolojileri kullanarak bölgeler arası dengesizlikleri gidermek, istihdam yaratmak ve uluslararası rekabet gücü sağlamak için yatırımların devlet tarafından desteklenmesi amacıyla verilen bir belgedir.
Teşvik sistemi:
Teşvik sistemi, 4 ana gruptan oluşmaktadir. Bunlar;
- Genel Teşvik Belgesi
- Bölgesel Teşvik Belgesi
- Büyük Ölçekli Yatirimlar Için Düzenlenen Teşvik Belgesi
- Stratejik Yatirimlar Için Düzenlenen Teşvik Belgesi
Bu uygulamalar kapsamında yatırımcılara;
- KDV istisnası
- Gümrük vergisi muafiyeti
- Vergi indirimi
- Asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi ve İşveren Hissesi Desteği
- Faiz desteği
- Yatirim yeri tahsisi
- Gelir vergisi stopaji desteği
- KDV iadesi
Destekleri verilmektedir. Söz konusu desteklerin tamamından veya bir bölümünden; yatırımın büyüklüğüne, bölgesine ve konusuna göre değişen oran ve sürelerde yararlanma imkani söz konusudur.
Tesvik sisteminde, asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi Isçi Hissesi Destegi ve Gelir Vergisi Stopaji Destegi ise sadece 6. Bölgede gerçeklesen yatirimlar için geçerlidir.
- Genel Teşvik Belgesi
Bu kapsamda, ülke genelinde teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik uygulamaları dışında kalan ve asgari sabit yatırım tutarı ve kapasiteleri üzerindeki bütün yatırımlar;
- KDV İstisnası
- Gümrük Vergisi Muafiyeti ile desteklenmektedir.
Yatırımların destek unsurlarından yararlanabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının; 1 inci ve 2 nci bölgelerde 3 Milyon Türk Lirası – 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6 nci bölgelerde ise 1 Milyon 500 Bin Türk Lirası olması gerekmektedir.
Bu yatırımların 6. Bölgede gerçeklestirilmesi halinde ayrıca yatırımcıya, asgari ücret üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği ve Gelir Stopaji Desteği sağlanacaktir.
- Bölgesel Teşvik Belgesi
Teşvik sisteminde gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak Türkiye 6 (alti) bölgeye ayrılmıştır. Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında;
- KDV istisnasi
- Gümrük vergisi muafiyeti
- Vergi indirimi
- Sigorta primi işveren hissesi desteği
- Faiz desteği (1. ve 2. bölgeler hariç)
- Yatirim yeri tahsisi
Destekleri sağlanmaktadir.
Yatirimin 6. Bölgede yapılması halinde ise, bu desteklere ilave olarak yatırımcılara çalısanlarin asgari ücretleri üzerinden hesaplanan Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği ve Gelir Vergisi Stopaji Desteği de saglanmaktadir.
Yatirimlarin organize sanayi bölgelerinde yapilmasi halinde yatirimcilar, yatirimin bulundugu bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan destek oranlarindan yararlanacaklardir. 6. Bölgede yatirima katki orani (vergi indirimi) 5 puan artirimli olarak (Bölgesel tesvik uygulamalari için % 55, büyük ölçekli yatirimlarin tesviki için ise % 65) uygulanacaktir.
Yatirim Tesvik Sisteminde Vergi Indirimi Destegi:
– Yatirim döneminde ve yatirimcilarin diger faaliyetlerinden elde edilen kazançlarina da uygulanmasi saglanacaktir. Yani vergi indirimi, sadece isletme döneminde ve sadece tesvik belgesi kapsamindaki yatirimdan elde edilen kazanca uygulanmayacak; ödenmesi gereken vergi hesaplanirken, yatirimcinin yatirim dönemindeki tüm faaliyetlerinden elde ettigi kazanç dikkate alinacaktir.
- Söz konusu oran, bölgelere göre kademelendirilmis tir. Bu çerçevede yatirimcilar, yatirim döneminde yatirima katki tutarinin 2. bölgede % 10’unu, 3. bölgede % 20’sini, 4. bölgede % 30’unu, 5. bölgede % 50’sini ve 6. bölgede ise % 80’ini diger faaliyetlerinden elde edilen kazançlarina da uygulayabileceklerdir.
- Bu uygulama, büyük ölçekli yatirimlarin tesviki kapsaminda da ayni esaslar çerçevesinde geçerli olacaktir.
Bir diger destek unsuru olan Sigorta Primi Isveren Hissesi Destegi: bölgelere göre kademeli olarak 2 ila 12 yil arasinda degisen sürelerde uygulanacaktir. Yeni sistemde, bu destegin süresi tüm bölgelerde arttirilmistir. (6. Bölgede yapilacak yatirimlarda yatirimcilarin ödemeleri gereken sigorta primi isveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutari 10 yil süreyle, yatirimlarin organize sanayi bölgelerinde yapilmasi halinde ise 12 yil süreyle devlet tarafindan karsilanacaktir.)
Bölgesel tesvik uygulamalari kapsaminda bölgesel desteklerden yararlanacak yatirim konulari, il bazinda ve sektörel olarak yeniden düzenlenmistir. Buna göre;
- Bölgesel sistemden yararlanabilmek için gerekli asgari sabit yatirim tutarlari, birçok yatirim konusu için her bölgede düsürülmüs,
- Bazi öncelikli yatirim konularinin, konu itibariyle daha genis kapsamda desteklenmesi saglanmis ve
- Bir kisim yatirim konulari, Bölgesel Tesvik Uygulamalari kapsamina dahil edilmistir.
Yatirim tesvik sisteminde önemli bir konu; sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkinma için kritik önem arz eden, ulusal ekonominin dünyanin önde gelen teknoloji devi firmalar karsisinda rekabet gücü kazanmasini saglayacak lokomotif sektörlerin desteklenmesi seklindedir.
Bu kapsamda;
- Madencilik yatirimlari
- Demiryolu ve denizyolu ile yük veya yolcu tasimaciligina yönelik yatirimlar
- Otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri, rüzgar tüneli vb. nitelikteki yatirimlar
- Kültür ve Turizm Koruma ve Gelisim Bölgelerinde yapilacak turizm yatirimlari
- Özel sektör tarafindan gerçeklestirilecek ilkokul, ortaokul ve lise yatirimlari
- Yatirim tutari 20 Milyon TL üzerinde olan biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünlerinin üretimine yönelik ilaç yatirimlari
- Savunma sanayi yatirimlari
Türkiye’nin hangi ilinde yapilirsa yapilsin 5. Bölge desteklerinden yararlanacaklardir.
– Bölgesel Tesvik Uygulamalarinin yatirim havzalarinin ve kümelenmenin desteklenmesi hedefi çerçevesinde ayrica, yatirimlarin organize sanayi bölgelerinde yogunlasmasina, yatirimcilar arasinda stratejik isbirliklerinin tesis edilmesine ve yatirimcilarin Ar-Ge faaliyetleri sonucunda bulunan veya gelistirilen ürünün ticarilestirilmesine yönelik girisimlerin desteklenmesi kapsaminda;
- Organize sanayi bölgelerinde yapilacak yatirimlara
- Ayni sektörde faaliyet gösteren en az 5 yatirimcinin gerçeklestirecegi ve ortak faaliyet gösterilen alanda dikey veya yatay entegrasyonu saglayacak yatirimlara ve
- TÜBITAK tarafindan desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde gelistirilen ürünün üretimine yönelik yatirimlara, vergi indirimi ve sigorta primi isveren hissesi desteklerinden, bulunduklari bölgenin bir alt bölgesinde uygulanan oran ve sürelerde yararlanma imkani saglanacaktir.
- Bölgesel Tesvik Belgesi
Ülkenin teknoloji ve Ar-Ge kapasitesini arttiracak, ayrica uluslararasi alanda rekabet üstünlügü saglayacak yatirimlara;
- KDV istisnasi
- Gümrük vergisi muafiyeti
- Vergi indirimi
- Asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi isveren hissesi destegi ve
- Yatirim yeri tahsisi destekleri devam edecektir.
- Bunlara ilave olarak yatirimin 6. Bölgede yapilmasi halinde, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi isçi hissesi destegi ve gelir stopaji destegi saglanacaktir.
- Büyük ölçekli yatirimlarin tesviki uygulamasi kapsaminda desteklenmekte olan sektörler ve uygulamaya dahil olabilmek için saglanmasi gereken asgari sabit yatirim tutarlari önceki döneme göre degistirilmistir.
- Buna göre asgari sabit yatirim tutarlari; kimyasal madde ve ürünlerin imalati, motorlu kara tasitlarinin imalati, liman ve liman hizmetleri yatirimlari, elektronik sanayi yatirimlari ve ilaç üretimi yatirimlari için önceki döneme göre azaltilmistir.
- Stratejik Yatirimlar Için Tesvik Belgesi
Yatirim tesvik sisteminde, büyüme potansiyeli olan sektörlerin ara mali ithalat bagimliligini azaltacak, Ar-Ge içerigi yüksek, yüksek teknolojili ve yüksek katma degerli yatirimlari ifade eden Stratejik Yatirim kavrami getirilmistir. Bu yatirimlar; % 50’den fazlasi ithalatla karsilanan ara mali veya ürünlerin üretimine yönelik bulunan, belirli büyüklükteki yatirimlardan olusacaktir. Ülkede yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesini saglayacak yatirimlar da bu uygulama kapsaminda desteklenecektir.
Söz konusu uygulama kapsaminda bahsi geçen yatirimlara;
- Gümrük vergisi muafiyeti
- KDV istisnasi
- Vergi indirimi
- Sigorta primi isveren hissesi destegi
- Yatirim yeri tahsisi
- Faiz destegi (Yatirimcilarin kullanacaklari yatirim kredileri için sabit yatirim tutarinin % 5’ini geçmemek üzere 50 milyon TL’ye kadar)
- KDV iadesi (Asgari 500 milyon TL tutarindaki yatirimlarin bina-insaat harcamalari için)
Destekleri saglanacaktir.
Stratejik Yatirim Konulari:
% 50’den fazlasi ithalatla karsilanan ara mallari veya ürünlerin üretimine yönelik yatirimlar (Münhasiran bu yatirimlarin enerji ihtiyacini karsilamak üzere gerçeklestirilecek enerji yatirimlari dahil).
Bu Sistemin Amaci:
- GITES ve Ithalat Haritasi çerçevesinde, cari açigin azaltilmasi amaciyla ithalat bagimliligi yüksek ara mallari ve ürünlerin üretimine yönelik,
- Uluslararasi rekabet gücünü arttirma potansiyeline sahip, yüksek teknolojili ve yüksek katma degerli yatirimlari tesvik etmektir.
Stratejik Yatirimlari Degerlendirme Kriterleri:
- Ithalat bagimliligi yüksek ara mali veya ürünlerin üretimine yönelik,
- Asgari yatirim tutari 50 milyon TL olan – Üretilecek ürünün % 50’den fazlasi ithalatla karsilanan,
- Asgari % 40 katma deger yaratan,
- Üretilecek ürünle ilgili toplam ithalat degeri son 1 yil itibariyle en az 50 milyon $ olan (Yurt içi üretimi olmayan mallarda bu sart aranmayacaktir.)